2022. 02. 17.

India legészakibb tartománya a tibeti fennsík nyugati részén, a Zanskar és a Karakoram hegyvonulatok által határolt területen, vonulatai között bújik meg. Ladakh az egyik utolsó hely a Földön, ahol napjainkban is él az ősi tibeti kultúra és a vallási hagyományok.

Ladakh talán a gyönyörű kolostorairól és színes fesztiváljairól a legismertebb az utazók körében. A kolostorokban megismerkedhetünk Ladakh gazdag kulturális örökségével, építészeti emlékeivel, történelmi irataival és persze csodálatos festményeivel és manapság már turistaként is lehetőségünk nyílik arra, hogy megszálljunk egy-egy ilyen kolostorban! A következőkben öt olyan kolostort mutatunk be Ladakhból, ahol turistaszállást is kínálnak:

Thiksey kolostor

Ladakh egyik legnagyobb és leghíresebb kolostora, melyet általában csodálatos külseje, fantasztikus fekvése vagy kiemelkedő vallási szerepe miatt szoktak emlegetni. De az igazi csoda, hogy ma már turistaként is megszállhatunk ebben a kolostorban! Igen, így igaz! A kolostor egyszerű szobákat kínál az utazóknak, akiknek így egy rövid időre lehetőségük nyílik arra, hogy egészen közelről tapasztalják meg Ladakh kultúráját.  Thiksey békét és nyugalmat árasztó falai között meditálhatunk, megfigyelhetjük a szerzetesek mindennapjait vagy elmerülhetünk a buddhizmus titkaiban a kolostor gazdag könyvtári gyűjteménye segítségével.

Lamayuru Gompa

A Lamayuru Gompa minden kétséget kizáróan Ladakh egyik legelbűvölőbb kolostora. Mintegy 150 szerzetes otthona. A Lamayuru kolostor környékén található sziklaformációk miatt a helyet csak Holdvilágként szokták emlegetni. A város nyüzsgésétől és zajától távol eső kolostor, a béke és a nyugalom szigete. Itt még az is hinni kezd a mantrák erejében, akitől egyébként távol áll az ilyen gondolat.

Megszállhatunk a kolostorban, a falu vendégházaiban vagy akár egy-egy családnál is. A kolostor közelében található étterem ínycsiklandó tibeti fogásokat kínál az erre látogatóknak. Fantasztikus élmény és igazi kikapcsolódás mindenkinek, aki csendre és nyugalomra vágyik.

Hemis kolostor

A Hemis kolostor Leh legnagyobb és leggazdagabb kolostora. Alig 40 kilométerre fekszik Leh városától, egy hatalmas, kopár hegyoldal lejtőin. Itt rendezik meg évről évre a híres Hemis Tsechu fesztivált, ahol megismerkedhetünk Ladakh csodás táncaival, színes szertartásaival és persze élvezhetjük a remek hangulatot.

A kolostor emellett szállást is kínál a turistáknak, akár hosszabb időre is. Az látogatóknak feledhetetlen élményben lehet részük azáltal, hogy testközelből figyelhetik a szerzetesek reggeli imáját illetve mindennapjait. Aki Ladakhba látogat annak nem szabad kihagyni ezt az élményt!

Phugtal Gompa

A csipkézett sziklafal természetes barlangja köré épített Phugtal kolostor igen távol esik a világ zajától. Ez a ladakhi Zanskar-völgy egyik legcsodálatosabb kolostora. A sziklafalra épített templomegyüttest kihívásokkal teli kaptatón lehet megközelíteni, de felérve a látvány mindenért kárpótolja az idelátogatókat! A kolostor az ősi indiai művészet egyik igazi ékköve. A kolostor ma már szálláslehetőséget is kínál a látogatóknak, így hosszabb ideig élvezhetjük a lélegzetelállító látványt és a tökéletes nyugalmat. A kolostor 14 szerzetese pedig mindig készen áll arra, hogy megossza velünk bölcsességét.

Rangdum Gompa

Ha Ladakhban járunk mindenképpen keressük fel az elzárt Zanskar-völgy egyik legszebb kolostorát! A gompa magányosan áll egy dombtetőn, alatta piciny falu húzódik. Mintegy 40 szerzetes és néhány szarvasmarha él itt, csendben és nyugalomban. A szerzetesek nagyon barátságosak, szívesen osztják meg tudásukat a látogatókkal. Itt tartózkodásunk alatt részt vehetünk mindennapi tevékenységeikben, segíthetünk a napi feladatok ellátásában, felfedezhetjük a környéket, de akár a helyiek hagyományos játékaiba is bekapcsolódhatunk! Az itteniek szívesen nyitják meg kapuikat és szívüket a látogatók előtt.

A Pachamama Expeditions utazóival a legnagyobb fesztivál idején indulunk Ladakh felfedezésére és egy éjszakára a Thiksey kolostorban szállunk meg. Végig járjuk Ladakh legszebb kolostorait, megismerkedünk a terület gazdag kulturális örökségével és a Himalája természeti kincseivel is.