2023. 10. 24.

Miért hozzuk el az év legjobb hegyifilmjeit Magyarországra? – A mi történetünk:

Sokan nem tudják, hogy az idén 8. alkalommal megrendezésre került budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál egy alulról jövő, közösségi kezdeményezésnek köszönhetően jön létre minden évben. A filmfesztivál megszervezése igazi csapatjáték.

Lelkes, a hegyisportok iránt rajongó és a fenntartható jövőért elkötelezett emberek állnak mögötte, akik együtt szocializálódtak a hazai hegyekben.

Nekünk az erdő az otthonunk, a túrázás, terepfutás, sziklamászás, evezés, síelés és a többi hegyi őrület az életünk. Ezért tudunk teljesen elmerülni a Banff életérzésben. Ezért szeretnénk lehetőséget teremteni mások számára, hogy ihletet merítsenek a természet és az extrém sportok világához kapcsolódó dokumentumfilmek éves nagy nemzetközi versenye által közvetített értékekből.

A Banff Centre Mountain Film and Book Festival a legrangosabb nemzetközi hegyifilm fesztivál, melyet 1976 óta rendeznek meg a kanadai Banff Központ, a világ legnagyobb kulturális inkubátorának szervezésében.

A dokumentumfilmek éves nagy versenyét napjainkban egy 9 napos, könyv és fotópályázattal, valamint előadásokkal és alkotóműhelyekkel kiegészült rendezvénysorozat keretében mutatják be.

A filmek versenyére egyaránt pályáznak amatőr filmesek és napjaink vezető producerei a természet és a hegyek világához kapcsolódó legkülönbözőbb témákban: adrenalin dús kalandok földön, vízen és levegőben; hegymászó-expedíciók filmes dokumentációi; különleges helyszínekre vezető utazások; bolygónk utolsó érintetlen vidékeit bemutató történetek, valamint egyre gyakoribb terület a környezetvédelem.

Évente körülbelül 400 dokumentumfilm indul a versenyen, a legjobbakat vetítik közülük a fesztivál ideje alatt a nagyközönség előtt. A díjazott alkotásokat egy nemzetközi zsűri a hirdeti ki a fesztivál utolsó estéjén, több mint 50 000 dollár jutalmat kiosztva a filmkészítők között.

A zsűri és közönségdíjas filmek a kanadai fesztivált követően világkörüli turnéra indulnak. A Banff Mountain Film Festival World Tour keretében évente 40 országban, Argentínától Izlandig, Dél-Afrikától Japánig több mint 1000 vetítést tartanak. A hegymászóktól az egyetemi diákokig közel 600.000 néző kíváncsi világszerte az év legjobb hegyifilmjeire.

A magyar közönség a budapesti Banff Hegyifilm Fesztiválon láthatja a kanadai filmverseny legizgalmasabb filmjeiből készült válogatást 2013-tól, minden tavasszal a Corvin Moziban.

„Inspirálódj!” A kanadai filmfesztivál és a világturné küldetése, hogy elősegítse az anyatermészet megértését és megbecsülését azáltal, hogy lehetőséget teremt az emberek számára, hogy megosszák egymással élményeiket, ötleteiket, és ihletet merítsenek azokból.

A Banff Hegyifilm Fesztivál weboldala: https://banff.hu/