2023. 09. 15.
Cikksorozat ( 24 /24)

A hazautazás napja. Na, nem csak úgy egyszerűen, hanem még egy utolsó látványosság megtekintésével. Mivel a gépünk csak délután indult, volt elég időnk arra, hogy a Limától délre, a Lurin-folyó partján fekvő Pachacamac feltárási területre utazzunk. Ez a vidék már teljesen sivatag, gyakorlatilag az Atacama északi vége. Szürkés por és kőtenger az élet minden jele nélkül. A csapadéknak semmi esélye annak ellenére, hogy állandó, vastag pára ül a tájon. Ez a garua, amiből csak ködszitálásszerű, nem mérhető mennyiségű nedvesség éri el a talajt, viszont a napsütést olyan szintem megakadályozza, hogy azt egy évben összesen csak 60 napig láthatják, egyébként marad a szürkeség, és az egy kilométeres látótávolság.

Krisztus születése idején, amikor még több volt itt a csapadék, preinka civilizáció bontogatta szárnyait a völgyben. Sok ismeretünk róluk sincs, így főistenük alapján Pachacamac kultúra néven emlegetjük őket. Fejlődésük egészen addig tartott, ameddig az ezerháromszázas években be nem kebelezték őket az inkák. A 145 hektáros területen legalább 16 lépcsős piramist építettek. A kövek megmunkálásához nemigen értettek, ezért vályogtéglából építették föl alkotásaikat, amiket mára azért kikezdett a még oly kevés csapadék is. A távolról csak domboknak tűnő komplexumok féltve őrzik titkaikat, mivel itt is csupán a terület néhány százalékát tárták föl egyenlőre. Amit látni lehet mégis lenyűgöző.  Ezer év persze elegendő lehet a nemzedékek hosszú sorának, ahhoz hogy ennyi munkát elvégezzen, de az egyszerű munkák tömeges elvégzéséhez mégis komoly tervszerűség és szervezés kell. Különösebb művészi alkotásokat nem láttunk a kerámiaedények, és egy díszesen faragott faoszlop kivételével.

A legmagasabb domb tetején egy hatalmas palota állt, aminek a falát annak idején levakolták és vörösre festették. Ez ma már csak apró foltokban látható. Az igazi látványosság  mégis az, már hogyha a garua megengedi, az a közeli sziget az óceánban, ahol annak idején Viracocha eltűnt.

További részek a sorozatból