2022. 02. 17.

Az Inti Raymi-t minden évben a téli napforduló idején rendezik meg az inkák valamikori fővárosában, Cusco-ban. A „Napfesztivál” az inkák talán legjelentősebb ünnepe volt, melyet Inti-nek, a legnagyobb tisztelettel övezett „Napistennek” szenteltek. Az év legrövidebb napját – a déli féltekén ilyenkor van a legmesszebb a Nap a Földtől – és az inka újévet is ilyenkor köszöntötték.

Ahogyan arról a krónikás, Garcilaso de la Vega beszámol, az Inka Birodalom fennállásának idején az Inti Raymi egyike volt a négy legfontosabb vallási ceremóniának. Az államalapító Inka, Pachacutek hozta létre az Andokbeli újév megünneplésére.

Az inkák azért könyörögtek Intihez, hogy térjen vissza inka fiaihoz, hiszen az életet adó napsütés nélkül nem fejlődik a vetemény. „Földanyácskának” (Pachamama) is ekkor mutatták be a jó termést biztosító állatáldozatokat.

A táncokkal és körmenetekkel színesített ünnepségsorozat az inka időkben kilenc napon át tartott. A régi hagyományhoz hasonlóan az Inti Raymi napjainkban is az új élet születésének ünnepe. Forgatókönyve az inkák mítikus teremtéstörténetének újrajátszását követi.

A körmenet Naptemlomból (Qorikancha) indul és a Főtér (Haukaypata) érintésével éri el a Sacsayhuaman-t, a Cuzco felé magasodó erődöt. Az inka uralkodói párt díszes trónusokon viszik körbe a város utcáin, a bámészkodó tömeget pedig zenészek és táncosok szórakoztatják. A fő ceremóniára a Sacsayhuaman-ban kerül sor, ahol a kecsua indiánok Pachamamához imádkoznak és „áldozatot” mutatnak be neki a jó termés reményében.

A cuzco-i kulturális naptárban ma is előkelő helyet elfoglaló ünnep az andoki és katolikus hagyományos sajátos keveréke. A minden évben június 23-24-én megrendezett Inti Raymi több ezer látogatót vonz a városba, akik kedvük szerint válogathatnak a kulturális programok, színes táncok és zenei előadások között.

Fotók: Kecskés Krisztina © 2019