2022. 02. 17.

A hágók földjeként is szokták emlegetni az India északi csücskében, a Zanskar és a Karakoram vonulatai között megbújó Ladakh-ot. Az égbeszökő hegycsúcsok látványa és a buddhista szerzetesek kántálása teszi itt igazán feledhetetlenné utazást. Néhány hely, ahová muszáj ellátogatni, ha Ladakhban járunk!

Leh

Leh természetesen az első helyen szerepel a látnivalók sorában. Ladakh legnagyobb és legfontosabb városa számos izgalmas felfedezni valót kínál. A Ladakhi királyi család egykori otthona, a kilencemeletes Ladakh Palota egész évben várja a látogatókat, de érdemes felkeresni a Chanspa városrészre letekintő domb tetején álló Shant sztúpát is. A Jama Masjid, a katonai múzeum, a Sankar gompa, a Stok palota és a Győzelmi torony szintén kihagyhatatlan látnivalók. Érkezés után mindenképp töltsünk el 2-3 napot Leh felfedezésével, ezalatt szervezetünk alkalmazkodni tud a jelentős tengerszint feletti magassághoz is.

Nubra-völgy

A völgyet eredetileg Ldumbrának (Virágok-völgyének) hívták. Ez a völgy képezi a természetes határt Ladakh és a Karakoram hegyvonulat között. A völgy átlagos tengerszint feletti magassága 3 000 méter, területét behálózzák a Shyok és a Bubra folyók csatornái. Több jelentős buddhista kolostor is található itt, köztük a híres Samstanling és a Diskit. Érdemes megnézni a Maitreya Buddha szobrot is. A völgyben számos kiváló trekking és túraútvonal is található, sőt tevegelhetünk is az ősi Selyemúton.

Zanskar-völgy

A Zanskar-völgyet vagy 7 napos gyalogtúrával vagy 14 órás autózással érhetjük el. A buddhista völgy mintegy 300 négyzetkilométeren terül el, és csak magas hágókon átkelve közelíthetjük meg. Lakói többsége tibeti buddhista, de Padum környékén egy 300 fős szunnita muszlim közösséget is találunk. A völgy ad otthont Ladakh legősibb kolostorainak, például a Sani, a Bardan, a Rangdum és a Phugtal kolostornak is.

Pangong Tso-tó

A 3 félnótás című film 2009-es bemutatója óta megduplázódott azoknak a száma, akik a Pangong Tso-tó felé veszik az irányt. A 4 350 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő tó India és Kína között húzódik, állítólag a világ legmagasabban fekvő sósvízi tava. Kellemesen hűvös vize igazi felüdülést jelenthet a nyári kánikulában! Ha a partján lévő telepített sátrakban töltjük az éjszakát, napnyugatkor teljes nyugalomban élvezhetjük a rozsdavörös háttér előtt kéken és zölden csillogó, ezer színben játszó tó látványát.

Khardung La-hágó

Az 5 615 méteres Khardung La magashegyi hágó stratégiailag igen fontos ponton fekszik. Ez a hágó biztosítja a Sianchen-gleccserrel való kapcsolatot. Lehből mintegy három órás úttal közelíthetjük meg a hágót. Telente akár -40 fokig is eshet itt a hőmérséklet, nyáron viszont 20 fok környékén alakul. A hágó csak külön engedéllyel látogatható, amit Lehben, a regionális igazgatóság irodájában szerezhetünk be. Ügyeljünk rá, hogy legalább 6 példányunk legyen az engedélyből, hiszen minden ellenőrzőpontnál elkérnek majd tőlünk egyet.

Hemis Nemzeti Park

A Hemis Magashegyi Nemzeti Parkként is emlegetett park India északi részének egyik legjelentősebb vadvédelmi rezervátuma. A Nanda Devi Boiszféra Rezervátum után ez India második legnagyobb nemzeti parkja. A számos veszélyeztetett fajnak otthont adó park leginkább hópárducairól híres. A Rumbak vízgyűjtő környékén jó eséllyel pillanthatunk meg egyet-kettőt a park mintegy 200 hópárduca közül. A nemzeti park területén található a híres Hemis kolostor is.

Felelősségteljes turizmus

Az utóbbi időben Ladakh élen jár az ökoturizmus indiai meghonosításában. Ebben a Snow Leopard Conservancy India Trust’s, a Himalayan Homestays Program és a Women’s Alliance of Ladakh összefogása is segít. Az ökoturizmus lényege, hogy arra biztasson embereket, hogy turistaként is viselkedjenek környezettudatosan, kevesebb hulladékot termeljenek, figyeljenek a vízfogyasztásukra. A program egyik eleme, hogy ma már számos településen találunk olyan családokat, akik szívesen befogadnak otthonukba néhány látogatót. Azzal, hogy nem szállodában szállunk meg, nem csak a környezeti terhelést csökkentjük, hanem – a társadalmi felelősségvállalás jegyében – hozzájárulunk a helyiek jövedelemteremtő képességének javításához is.