2022. 02. 17.

A Húsvét hete különösen fontos esemény a többségében katolikus, spanyolajkú Dél-amerikai országokban is és ez alól Peru sem lehet kivétel. Szinte minden városban rendeznek valamiféle felvonulást a Semana Santa idején, de talán mind közül a cuzcoi a legcsodálatosabb, leggazdagabb és az ország kultúráját leginkább felvonultató körmenet.

A felvonulás története 1650-re nyúlik vissza, amikor egy hatalmas földrengés rázta meg a várost. Számtalan épület dőlt össze, a rengés emberi életeket is követelt. Mindenütt káosz uralkodott, kivéve egy helyen, a város katedrálisában. A legenda úgy tartja, hogy a falra festett feszület óvta meg a templomot és a benne menedéket keresőket.

A város azóta minden évben megtartja az El Señor de los Temblores (a Földrengések Ura) fesztivált a Virágvasárnap és Húsvét vasárnap közé eső hétfőn. A rítusban a keresztény és inka hagyományok ötvöződnek. A tudósok úgy vélik, hogy az inkák is hasonló felvonulást rendeztek a földrengés isteneinek tiszteletére.

El Señor évente egyszer elhagyja a katedrálist, hogy körbejárja a várost. Az utcákat sűrű tömjénfüst borítja, a keresztények így emlékeznek meg Jézus keresztre feszítéséről. Az istenfélő emberek sötétlila köpenybe burkolózva viszik a felvonulási kocsikat, melyek akár több mázsát is nyomhatnak. Mindegyik kocsi gazdagon díszített, közös vonásuk, hogy hatalmas, Krisztust, Tanítványokat és Szűz Máriát ábrázoló szobrok állnak rajtuk, de nem maradhatnak el a színes virágok, ékkövek és nemesfémek sem.

A körmenet végén az Úr visszatér a katedrálisba, mely a pogány isten, Apulla Tikse Wiracocha tiszteletére emelt ősi templom maradványaira épült (az inka és keresztény hagyományok itt is összeérnek). Amint a katedrális kapuja bezárul, a felhők szimbolikusan elvonulnak, magukkal viszik a nyári esőzéseket és beköszönt a száraz évszak, megkezdődik az aratási szertartások időszaka.